Merkkiainekoe – Aerosana Visconn

VAHANEN RAKENNUSFYSIIKKA OY
Tutkimusselostus – ilmanläpäisevyystutkimus 5.9.2018

Tilaaja:
Redi-Yhtiöt Oy
Yrittäjäntie 24
01800 Klaukkala

Tutkimuksen tehtävänä oli selvittää testiin valittujen tuotteiden soveltuvuus ilmatiivistyskorjauksiin. Tuotteita käytettiin valmistajan ohjeiden mukaisesti.

1 Testatut tuotteet

Aerosana Visconn:
Dispersiopohjainen tiivistysmassa, jota voidaan levittää pensselillä, telalla tai ruiskuttamalla.

Aerosana Visconn Fibre:
Dispersiopohjainen tiivistysmassa, jota voidaan levittää pensselillä. Tuotteessa on la-ikuituja, jotka parantavat silloitus- ja muodonmuutoskykyä.

Tescon Primer RP:
Pohjustin, jota käytetään tartunnan parantamiseen heikoilla tai vaikeasti puhdistettavilla pinnoilla ennen tiivistysmassan levittämistä. Tuotetta käytetään laimentamattomana.

Tescon S Primer:
Pohjustin, jota käytetään tartunnan parantamiseen heikoilla tai vaikeasti puhdistettavilla pinnoilla ennen tiivistysmassan levittämistä. Levitetään suoraan spray-pullolla.

Orcon F:
Yli 3 mm leveiden halkeamien ja kolojen esitäyttöön tarkoitettu puristinlevitteinen tiivistysmassa.

Tuoteperhe esitetty kuvassa 1.

Kuva 1. Testatut tuotteet.

2 Tutkimusmenetelmä

Ilmatiiviyttä tutkittiin Sensistor 9012 WRS -merkkiaineanalysaattorilla sekä siihen liitettävillä anturilla H21. Laitteella havaitaan merkkiainekaasua (5 % H2 + 95 % N2). Merkkiainelaite reagoi vetyyn (H2), jota normaali ilmakehässä maan pinnan tasolla ei ole lainkaan. Analysaattorin herkkyys merkkiaineelle on 0,7 ppm.

Merkkiainelaiteanalysaattorin herkkyyttä voidaan säätää tasoille 1-10. Tuotteen tiiviyttä mitattiin laitteen suurimmalla herkkyydellä 10.

Ilmatiiviyden testaamista varten tehtiin kaksi seinänurkkausta kuvaavaa testilaatikkoa, joiden sisätilavuus oli n. 20 l. Laatikossa oli käytetty levymateriaalina kipsilevyä. Levyjen taustat oli tiivistetty tiivistysaineella ilmanpitäviksi.

Laatikoiden sisänurkan levytykset käsiteltiin valmistajan toimittamilla materiaaleilla valmistajan työohjeiden mukaisesti.

Testilaatikon rakenne:
– Tiivistysaine
– 13 mm kipsilevy
– 100 mm puurunko
– 13 mm kipsilevy
– Aerosana Visconn- ja Aerosana Viscon Fibre -tiivistysmassat.

Mittaus suoritettiin ylipaineistamalla jokaisen kotelon sisätila kaasun syöttölaitteistolla n. 10 Pa ylipaineiseksi huonetilaan nähden. Paine-eroa mitattiin koko testauksen ajan (kuva 2). Testijärjestely on esitetty kuvassa 3.

Vetyseoksen vetypitoisuus on 50 000 ppm. Seosta laskettiin 20 l kokoiseen testilaatikkoon n. 1 l, jolloin laatikon sisällä vallitsi n. 2500 ppm pitoisuus vetyä. Ennen mittausta kaasuseoksen annettiin tasaantua laatikossa n. 2 min.

Testin lopuksi materiaaleista otettiin näytepalat kerrospaksuuden määrittämistä varten. Kerrospaksuus määritettiin halkeamamikroskoopilla, jonka luentatarkkuus on 0,025 mm/viivaväli.

Kuva 2. Paine-ero säädettiin molempien testilaatikoiden mittauksen yhteydessä n. 10 Pa ylipaineeseen.

Kuva 3. Testijärjestely.

3 Havainnot

3.1 Aerosana Visconn + kuitukangas / Contega Solido SL liitosnauha

Aistinvaraisesti arvioiden työ oli siistin näköistä. Tiivistyskerroksen paksuus vaikutti ohuelta. Tiivistyksen pinnassa ei ollut havaittavissa reikiä tai halkeamia (kuva 4).

Merkkiainelaitteella ei havaittu ilmavuotoja tiivistetystä tasopinnasta, eikä myöskään kummankaan nurkkavahvikkeen kohdalta. Kokeen lopussa tiivistykseen tehtiin testireikiä, joista voitiin välittömästi todeta merkkiaineen vuotoa (kuva 5).

Testin jälkeen leikattiin tiivistysmassasta näytepalat ainevahvuuden mittausta varten (kuva 6). Mittaus tehtiin tasopinnoista otetuille näytteille. Näytteet olivat erittäin ohuet ja tiivistysaine leikkautui aivan kartongin pinnasta irti. Tartunta oli kuitenkin aistinvaraisesti arvioiden kohtalainen. Nurkkavahvikkeiden kohdalla ainevahvuudet olivat suuremmat.

Näytepaloista mitattiin seuraavat ainevahvuudet:
– Näyte 1. Tescon S Primer + 2 x Aerosana Visconn, n. 0,3 mm (kuva 7).
– Näyte 2. Tescon Primer RP + 2 x Aerosana Visconn, n. 0,3 mm (kuva 8).

3.2 Aerosana Visconn Fibre + Contega Solido SL liitosnauha

Aistinvaraisesti arvioiden työ oli siistin näköistä, mutta tiivistyskerroksen paksuus vaikutti ohuelta. Tiivistyksen pinnassa ei ollut havaittavissa reikiä tai halkeamia.

Merkkiainelaitteella ei havaittu ilmavuotoja tiivistetystä pinnasta. Kokeen lopussa tiivistykseen tehtiin kaksi pientä reikää, joista voitiin välittömästi todeta merkkiaineen vuotoa (kuva 9).

Testin jälkeen leikattiin tiivistysmassasta näytepalat ainevahvuuden mittausta varten (kuva 10). Mittaus tehtiin tasopinnoista otetuille näytteille. Näytteet olivat myös tässä erittäin ohuet ja tiivistysaine leikkautui aivan kartongin pinnasta irti. Tartunta oli kuitenkin aistinvaraisesti arvioiden kohtalainen. Nurkkavahvikkeen kohdalla ainevahvuudet olivat suuremmat.

Näytepaloista mitattiin seuraavat ainevahvuudet:
– Näyte 1. Tescon Primer RP + 2 x Aerosana Viscon Fibers, n. 0,25 mm (kuva 11).
– Näyte 1. Tescon Primer RP + 2 x Aerosana Viscon Fibers, n. 0,2 mm (kuva 12).

3.3 Muut havainnot

Molemmat tiivistysmassat testattiin sivelylevityksellä. Kahdella sivelykerralla tuotteiden kalvopaksuus jäi poikkeuksellisen ohueksi. Telalevitystä ei testattu, tyypillisesti rakenteiden liitosalueet ovat telan leveyttä pienemmät ja massan levitys tehdään pensselillä. Aerosana Viscon voidaan levittää myös ruiskuttamalla, mutta tätä ei testattu.

4 Yhteenveto

Aerosana Visconn ja Visconn Fibre:

Molemmat levitettävät massat olivat ilmanpitäviä testiolosuhteissa. Kahdella sivelyllä saavutettu kalvonpaksuus oli molemmilla tuotteilla kuitenkin erittäin ohut, jolloin työvirheille ei jää juuri mitään varaa. Lisäksi ainevahvuudella on merkitystä tiivistyksen muodonmuutoskyvylle ja pitkäikäisyydelle. Työohjeissa ei ollut mainintaa tavoiteltavasta kalvonpaksuudesta ja tämä tulisi työohjeisiin määrittää.

Tescon Primer RP ja Tescon S Primer:

Molemmat pohjusteet soveltuvat tartunnan parantamiseen heikoilla ja epäpuhtailla alustoilla. Käytössä tulee noudattaa valmistajan tuotekohtaisia ohjeita.

Orcon F:

Soveltuu leveämpien rakojen ja halkeamien täyttöön. Päälle laitettava pohjuste muodostaa tiivistemassan kanssa hyvän tartunnan.

Espoossa 5.9.2018
Vahanen Rakennusfysiikka Oy

Petri Sallinen, Rkm
Vanhempi asiantuntija

Eero Salo, Rkm
Vanhempi asiantuntija

Kuva 4. Tiivistys oli tehty ohjeiden mukaisesti, eikä siitä havaittu merkkiainelaitteella ilmavuotoja.

Kuva 5. Tiivistykseen tehdystä tarkastusreiästä havaittiin välittömästi ilmavuotoa.

Kuva 6. Testilaatikon 1. näytteenottokohdat.

Kuva 7. Näytteen 1. paksuus oli n. 0,3 mm. Yksi viivaväli on 0,025mm.

Kuva 8. Näytteen 2. paksuus oli n. 0,3 mm. Yksi viivaväli on 0,025mm.

Kuva 9. Testilaatikon tiivistys oli aistinvaraisesti arvioiden ohjeiden mukainen, joskin vaikutti ohuelta. Tehdyistä testireistä havaittiin välittömästi ilmavuotoa.

Kuva 10. Testilaatikon 2. näytteenottokohdat.

Kuva 11. Näytteen 1. paksuus oli 0,25 mm. Yksi viivaväli on 0,025 mm.

Kuva 12. Näytteen 2. paksuus oli 0,2 mm. Yksi viivaväli on 0,025 mm.